Mine tagasi

Nädalavahetusel toimub 22. Kodutütarde patrullvõistlus “Ernake”

14. juuni 2024

Juba sel reedel, 14. juunil algab Virumaal juba 22. korda Kodutütarde vabariiklik patrullvõistlus “Ernake”. Võistlusest võtavad osa 4-liikmelised esindusvõistkonnad pea igast maakonnast. Võistlejatel tuleb 36 tunni jooksul nii valikorienteeruda kui ka läbida kõik kontrollpunktid, sooritades neis etteantud ülesanded.

14.-16. juunil toimuval “Ernakesel” astuvad võistlustulle 13 Kodutütarde võistkonda ning külalisvõistkonnad Lätist ja Leedust. Selleaastane „Ernake“ toimub Lääne-Virumaal, alguskohaga Rakvere Spordikeskuses ja finišiga Võsu ranna parklas. Võistlusmatka eesmärgiks on kontrollida võistkondade võimet täita Kodutütarde järgukatsetel põhinevaid etteantud ülesandeid, testida füüsilist vastupidavust, olles rajal 36 järjestikust tundi, ning arendada noorte meeskonnatöö oskusi. “Ernakese” võitja kuulutatakse välja 16. juunil orienteeruvalt kell 13.00.

„Kodutütarde organisatsiooni üheks peamiseks ülesandeks on kasvatada noortes valmisolekut kaitsta Eesti iseseisvust õpetades neile otsustamis- ja vastutusvõimet, Eestimaa looduse tundmist, oskust märgata kaaslasi ning keerulistes olukordades hakkama saamist,“ on Kodutütarde peavanem Ave Proos uhke iga tüdruku üle, kes oma vaimsed ja kehalised võimed „Ernakese“ rajal proovile paneb. Ta lisab, et maakondades toimuvate eelvõistluste käigus selgunud rajale pääsejaid ootab ka sellel aastal ees pingutust nõudev nädalavahetus.

Võistlustrassi kogupikkus on ligikaudu 65 kilomeetrit ning võistkondadel tuleb jalgsi ja varjatult liikudes täita etteantud ülesandeid. Kontrollpunktides ootavad võistlejaid erinevad ülesanded: takistusraja läbimine, luureraporti koostamine, loogika-, tähelepanu- ja üllatusülesanded.

„Selleaastane võistlus koosneb kahest osast. Esimese osa – valikorienteerumise, käigus avastavad võistlejad Rakvere ja selle ümbruse silmapaistvamaid paiku. Võistluse teine osa viib nad aga traditsioonilises patrullvõistluse formaadis seiklema Lahemaa metsade vahele,“ kommenteeris võistlust peakohtunik Peep Puusik. „Omalt poolt soovin võistlejatele südamele panna, et võistlus ei käi mõisa peale. Võitjana väljuvad kõik need võistkonnad, kes finišis on kogemuse võrra rikkamad ja ühtsuse võrra tugevamad, näidates, et tõeline jõud peitub koostöös ja üksteise toetamises.“

Võistluse korraldajad ja läbiviijad on Kodutütarde Viru ringkond koostöös Kaitseliidu Viru maleva, Naiskodukaitse Viru ringkonna ja Noorte Kotkaste Viru malevaga. Kodutütarde põnevaim ja kõige oodatum sündmus toimub tänavu juba 22. korda.

Kodutütred on 19. jaanuaril 1932. aastal loodud tütarlaste vabatahtlik isamaaline Kaitseliidu noorteorganisatsioon. Organisatsiooni liikmeteks on 7-18-aastased tütarlapsed. Kodutütarde missioon on vabatahtlikkust väärtustades pakkuda noortele parimaid arengu- ja tegutsemisvõimalusi isamaalise kasvatustöö kaudu.