Mine tagasi

“Valge välk 2024” parimad kodutütred tulid Valgamaalt

12. veebruar 2024

Möödunud nädalavahetusel Valgamaal viiendat korda toimunud noorkotkaste ja kodutütarde öine võistlusmatk “Valge Välk 2024” lõppes Valgamaa noorkotkaste võiduga. Parimateks kodutütardeks matkasid ennast Valgamaa kodutütred.

Reede õhtul startis Kaagjärve mõisast rajale 31 võistkonda ja laupäeva lõunaks finišeerisid edukalt 25 neist. Neljaliikmelistel võistkondadel tuli 15 tunni jooksul liikuda varjatult maastikul ning täita kontrollpunktides neile antud ülesandeid. Nende hulka kuulusid mälu- ja tähelepanuülesanded, side- ja pioneeri ülesanded ning esmaabi osutamine. Otsustavaks ülesandeks kujunes tõeline klassika – käepäraste vahenditega lõkke tegemine.

Osalejate sõnul oli kõige keerulisemaks osaks öösel orienteerumine. Pimedus ja lumega kaetud maastik tegid raskeks maamärkide tuvastamise ja õige suuna leidmise. Samuti oli katsumuseks külmaga hakkama saamine. Rajal kostitas ilmataat võistlejaid krõbeda külmaga – temperatuur oli püsivalt 10–15 miinuskraadi ümber. Temperatuur langes öösel märkimisväärselt ja toit ning vesi külmusid esimeste tundidega ära.

Võistluse võitsid Valgamaa noorkotkad võistkonnaga “Valga 1”, edestades Pärnumaa noorkotkaid “NK Jaagupi karud” ja Rapla maleva noorkotkaste võistkonda “Raju”. Kodutütarde arvestuses oli parim Valgamaa kodutütarde võistkond “Valga 2”, kes saavutas üldarvestuses neljanda koha.

Võistluse korraldasid ja viisid läbi Kodutütarde Valgamaa ringkond ja Noorte Kotkaste Valgamaa malev, koostöös Kaitseliidu Valgamaa malevaga, Kaitseväega ja Politsei ja piirivalve ametiga.

“Valge Välk 2024” on suurepärane võimalus noortel tõestada oma oskusi ja vastupidavust talvises metsas, seeläbi tugevdada meeskonnatööd ja iseloomu. Võistlusmatk on osa Kaitseliidu noorteorganisatsioonide Kodutütred ja Noored Kotkad tegevusest, mille missiooniks on kasvatada noori isamaalises vaimus, arendades nii nende vaimseid kui ka füüsilisi võimeid.

Foto: Markus Sein

Paremusjärjestus:

  1. Valga 1 (Valgamaa)
  2. NK Jaagupi Karud (Pärnumaa)
  3. Raju (Rapla)
  4. Valga 2 (Valgamaa)
  5. NK NEG (Tartu)
  6. Põlva (Põlva)
  7. Athena (Tallinn)
  8. KT Jaagupi Karud (Pärnumaa)
  9. Valga 3 (Valgamaa)
  10. Kuusalu NK 2 (Harju)
  11. K4K (Harju)
  12. Alfa (Tallinn)
  13. KT NEG (Tartu)
  14. Jõgeva 
  15. Võrumaa NK (Võrumaa)
  16. Kose NK (Harju)
  17. Kiired tuvid (Järva)
  18. Valga 4 (Valgamaa)
  19. Libistajad (Harju)
  20. Alutaguse 
  21. SKIAD (Harju)
  22. Keila pelmeenid (Harju)
  23. Lumekoerad (Sakala)
  24. Sakala KT (Sakala)
  25. Rapla rõõmsad (Rapla)

Kodutütarde liikmemaksu tasumise tähtaeg on 31. märts!