Mine tagasi

Noored korraldasid ise kodutütarde ja noorkotkaste suvekooli

oktoober 25, 2023 - Üritused

Augustikuu viimastel päevadel kohtusid Saaremaal Karujärve kämpingus aktiivsemad kodutütred ja noorkotkad üle Eesti Suvekoolis.

Suvekool toimus juba viiendat korda. Kolme päeva jooksul ragistati ajusid ja tehti usinasti tööd, aga unarusse ei jäänud ka erinevad mängud, etteasted ja töötoad. Tänavune suvekool oli eriline selle poolest, et korraldajateks olid noored ise, alustades tegevuste ideekorjest kuni ürituse läbiviimiseni. Noorte koordinaatoriks ja tugipunktiks suvekooli korraldamisel oli Liia Kass.

Suvekooli esimene päev oli omavahel tutvumiseks. Mängiti mitmeid jäämurdmismänge ning õhtul toimus isetegevusõhtu, kus kõik said võimaluse tutvustada oma kodumaakonda ja malevat. Etteasteid oli seinast seina: tantse, laule, luuletusi, mänge, etendusi. Noored võtsid ülesannet niivõrd tõsiselt, et planeeritud ühe tunni asemel kestsid etteasted hoopis kaks tundi.

Teisel päeval toimusid maailmakohvikud, kus noored said arutleda väga olulistel teemadel: noortekogude roll ja kaasamine vabariiklikul tasandil, 2023 ja 2024 tööplaanide analüüs ning kolmandas kohvikus räägiti kogemustest ja eluolust oma kodumalevas. Kõik ideed, mured ja kiitused pandi kirja ning hiljem edastati ka peavanematele. Pealelõunal oli aeg lõbutsemiseks, SUP-lauad, suvekooli ning organisatsioonide reklaamklippide filmimine, sipelgakulli ja võrkpalli mängimine. Vihma kallas terve päev nagu oavarrest, aga see meid ei heidutanud, tegime vaid kiiresti oma plaanid ümber ja midagi tegemata ei jäänud. Päevale pani vinge punkti Saaremaa noorkotkas Martin Tiirik, kes mängis kitarri ja laulis meile erinevaid Smilersi lugusid.

Viimane päev oli päikseline ja ei piisakestki vihma. Toimus paneeldiskussioon, kus astusid üles mitmed inspireerivad inimesed: Noorte Kotkaste peavanem Silver Tamm, Kodutütarde peavanem Ave Proos, Kaitseliidu veebel Andri Harkmann ja Saaremaa maleva kaitseliitlane Timmo Saarestik. Noored said vastuse just nendele küsimustele, mis neid endeid kõige rohkem huvitas. Hiljem toimus noortemess, kus kõik soovijad said esinejatega ka niisama lobiseda. Peale lõunasööki viis läbi Roger Tibar avaliku esinemise koolituse ning iga malev meisterdas plakati, mis kajastas nende arvamust selleaastasest suvekoolist. Seejärel oligi aeg lõpurivistuseks, kus lisaks tänusõnadele anti ka lühike ülevaade maailmakohvikute tulemustest. Sellega oligi viies suvekool lõppenud.

Suur tänu Liia Kassile, kes oli alati meie jaoks olemas!

Tekst: Karoliina Kets, Põlva ringkonna kodutütar

Vaata Suvekooli pilte siit!

Kodutütarde liikmemaksu tasumise tähtaeg on 31. märts!