Mine tagasi

Reisipäevik: Rahvusvaheline laager Suurbritannias

3. august 2023

15.-26. augustini osalesid Pärnumaa ja Viru ringkonna kodutütred koos noorkotkastega Baltic Guard Training Program raames rahvusvahelises laagris Suurbritannias, Thetfordis. Rahvusvahelises laagris osalesid ka noored Lätist, Leedust, Poolast ja Suurbritanniast.

Eestit esindasid tänavuses laagris 10 Viru ja Pärnumaa maleva kodutütart ja noorkotkast. Noortega olid juhendajatena kaasas Kodutütarde Viru ringkonna noortejuht Maarit Puusik ja Noorte Kotkaste Pärnumaa noorteinstruktor Martin Lepiku.

Pea kaks nädalat kestnud laager möödus kiiresti, graafik oli täis tegevusi hommikust õhtuni. Laagri tegevused olid valitud vastavalt laagri motole Fun-Friends-Activity-Adventure (FFAA). Oli tegevusi vees, sõjamängud seikluspargis laser- ja värvikuulidega. Kahel laagripäeval külastati Londoni vaatamisväärsusi ja muuseume. Lisaks toimus relvaõpe ja laskmine lasketiirus. Tegutseti maastikul, orienteeruti jao koosseisus, läbiti erinevaid tegevuspunkte, valmistati sööki britide 24h toidupakist

1. päev – Pärnumaa ja Viru malevate noored kogunesid Tallinnas Lennart Meri nimelises lennujaamas, et üheskoos lennata Suurbritanniasse. Lennureis oli küll väsitav, kuid möödus viperusteta. Jõudes kohale laagripaika jagati meile kätte vajalik varustus ning jaotati gruppidesse. Laagri vältel toimusid kahes grupis (Alpha ja Bravo) ning kahe päeva kaupa, et mõlemad grupid saaksid samaväärse kogemuse.

2.-3. päev – Whitlinghami pargis oli päeva fookuses veesport. Noored said proovida purjetamist, sõita kajaki ja SUP-lauaga. Samal ajal kui üks grupp vee sulistas, veetis teine grupp päeva veidi kuivemalt. Oma meeskonnatöö ja suhtlemisoskuseid arendati paintballi  ja laser lahinguga. 

4.-5. päev – Noored tutvusid Londoni vaatamisväärtustega ning külastasid Riikliku Sõjamuuseumit, Vahtkonna Muuseumit ja kabelit. Vahtkonna vahetust Buckinghami palee ees kahjuks näha ei õnnestunud, kuid sammud said päeva lõpuks kõik täis.

6.-7. päev – Alpha grupp pani proovile oma osavuse ja täpsuse lasketiirus ning takistusrajal. Samal ajal tutvus Bravo grupp brittide taktikalise liikumise käemärkidega ning kordas esmaabivõtteid.

8.-9. päev – Tegevused leidsid seekord aset maastikul. Noortel tuli väiksemates segatiimides alal orienteeruda ning punktides ülesandeid täita. Ülesanneteks olid maskeerumine, meeskonnatöö, luure, patrullimine, maastiku mudeli tegemine, miinivälja puhastamine, haavatu transportimine ja esmaabi osutamine. Ülesannete täitmise eest jagati punkte samuti hinnati grupi kokkutöötamist.

10.-11. päev – Toimetati teaduse, tehnoloogia, inseneeria, matemaatika ja ajaloo radadel. Üks grupp osales küberturvalisuse koolitusel. Teine tutvus Muckleborough`s ajaloolise sõjatehnikaga ning külastas Norwichi Teaduskeskust. Kümnenda päeva õhtul tulid ettekandele noorte riikidepõhised etteasted. Meie noored õpetasid kogu laagrile tantsupidude klassikat “Oige ja vasembat”. 11. päeva õhtu lõppes piduliku kolmekäigulise õhtusöögiga.

12. päev – Viimasel rivistusel tunnustati tublimaid. Igast osalevast riigist valiti parim kadett. Eesti parimaks kadetiks valiti Emma Lotta Vikk. Tehti kokkuvõte 8. ja 9. päeval maastikul täidetud ülesannetest ning kõige paremini oli punktides tegutsenud 6. alagrupp.

Laagri lõpuks olid noored väsinud ning igatsesid oma voodit ja Eesti toitu, kuid tõid esile mitmeid positiivseid kogemusi. Eriti meeldis veespordipäev, samuti kiideti laskepäeva. Leiti uusi sõpru väliskadettide seast ja tugevdati sõprussidemeid Pärnumaa ja Viru ringkonna vahel.

Tekst: Maarit Puusik (Kodutütarde Viru ringkonna noortejuht),
Martin Lepiku (Noorte Kotkaste Pärnumaa noorteinstruktor)